Stenstad utanför tullarna
Under 1900-talets första år växte områden fram, precis utanför Stockholms tullar, med bebyggelse som liknade innerstadens hus. Exempel på sådana områden är Aspudden, Midsommarkransen och Mariehäll. På privata initiativ byggdes förstäder med hyreshus kring Stockholm som till stor del liknade innerstadens bebyggelse och stadsplanering. Husen med många smålägenheter, byggdes i tydliga kvarter precis som innerstadens – men själva husen var inte lika många våningar höga. 1901 köptes Aspudden av Byggnads AB Manhem för 50 000 kronor och sex år senare köptes Midsommarkransen av Nyborgs AB. Främst var det arbetare som flyttade in i stenstaden utanför tullarna.
År 1865 flyttade Alfred Nobel Nitroglycerin Aktiebolagets fabrik till Vinterviken, efter att den tidigare anläggningen vid Söder Mälarstrand sprängts i luften. Där tillverkades dynamit ända fram till 1920-talet, då företaget flyttade till Gyttorp. I dag finns bara några enstaka hus kvar, bl.a. den gamla svavelsyrafabriken från 1890-talet – som idag har förvandlats till café och festvåning.
Aspudden får sitt namn
Namnet Aspudden är känt sedan 1772. Det kommer ursprungligen från ett torp tillhörande Hägerstens gård, som avstyckats från Årsta säteri 1760. Egendomen delades senare i Stora och Lilla Aspudden – på Lilla Aspudden bedrevs blomster- och fruktodlingar och på Stora Aspudden odlades tobak. Även slakteriverksamhet förekom i området. Mellan 1926 och 1934 hette stadsdelen Vinterviken.
Något för eder
”Nummer ett af alla förstadssamhällen tills nu är Aspudden. Och den vill så förblifva. Därför är Aspudden något för Eder!”.
Citatet kommer från en liten skrift som togs fram 1912 i syfte att locka hyresgäster till det nya idylliska förstadssamhället Aspudden. En förträfflig boendemiljö för arbetare och tjänstemän erbjuds. Fina små lägenheter, goda kommunikationer och ett idylliskt närområde med allt inom räckhåll utlovas såsom skola, affärer, koloniträdgårdar, biograf m.m. En hälsosam och fin boendemiljö med nybyggda lägenheter till rimliga priser.
Dessa 15 sidor illustrerad med bilder från Aspudden finns bevarad på Stockholms stadsmuseum och kan läsas här.
Mer om Aspuddens historia
I samband med att Stockholm var kulturhuvudstad 1998 tog Stockholmshem fram en historisk skrift över Aspudden tillsammans med en forskargrupp på Tekniska Högskolan. Läs hela skriften här.
Källor: Stadsbyggnadskontoret och Stockholmshem