Vårt hus byggdes 1911 och de två gatorna hette på den tiden Solgatan (numera Erik Segersälls väg 17) och Månstigen (numera Olof Skötkonungs väg 10). Namnen ändrades på 1920-talet. På den tiden fanns det i huset ett slakteri (i källaren på Erik Segersälls väg 17) och ett bageri/konditori (i källaren på Olof Skötkonungs väg 10). Lägenheterna var avsedda för arbetarfamiljer och bestod antingen av ett rum med eller utan kök eller två rum och kök. Mycket har bytt och ändrats i huset under åren som gått, men fönstret uppe på vinden är original från 1911.
Gatunamn
Några av Stockholmshems bostadshus i Aspudden ligger vid gator som har namn med lokal anknytning. Andra ligger vid gator som fått namn ur kategorin ”svensk forntid och medeltid”. Vid namnsättningen av gatorna i Aspudden på 1920-talet utgick man från det redan antagna namnet Manhemsgatan. Det blev utgångspunkt för några kategorier av namn från vår äldre kungahistoria och en grupp som Hövdingagatan, Hertigvägen m fl. Ytterligare en kategori är kyrkliga och kyrkohistoriska namn med utgångspunkt från Sigfridskapellet.
Erik Segersälls väg
Erik Segersäll (den segerrike), var enligt traditionen kung över Sverige under 900-talets sista årtionden. Mot slutet av sitt liv härskade han även över Danmark efter att ha fördrivit kung Sven Tveskägg därifrån.
Olof Skötkonungs väg
Olof Skötkonung var kung över Svea- och Götaland från 990 till 1020-talet. Enligt traditionen var han son till Erik Segersäll och sägs ha blivit döpt av den helige Sigfrid i Husaby källa i Västergötland omkring år 1000. Han var den första svenska kung vad man vet som lät prägla sitt namn på mynt
Planritningar
Det finns tyvärr inga originalritningar kvar på Stadsbyggnadskontoret, men i och med en större ombyggnation på 80-talet så togs det fram nya planritningar på fastigheten. Här kan du se hur lägenheterna var fördelade då, även om det såklart har skett en hel del förändringar sen dess.
Planskisser för Olof Skötkonungs väg 10 och Erik Segersälls väg 17 hittar du här
Däremot kan man hitta planritningar på källarplanet daterade 1937 och 1938, som bland annat visar den gamla bagerilokalen som låg på Olof Skötkonungs väg 10 samt de tvagningsrum som fanns att tillgå för de boende i fastigheten. Även delar av våning 1 på Erik Segersälls väg 17 finns att se på en planskiss från 1934. Ett spännande stycke historia!
Planskiss på källaren från 1937 hittar du här
Planskiss på källaren från 1938 hittar du här
Planskiss från Erik Segersälls väg 17 från 1934 hittar du här
Källor: Stadsbyggnadskontoret och Stockholmshem